De afgelopen dagen zijn wij tegen mysterieuze gaten in de tuin aangelopen: ronde gaten van dezelfde afmeting in losse aarde onder onze prunus. Opvallend was dat merels er bij gingen 'posten' en er zo nu en dan iets uit leken te trekken. Het bleek om meikevers, een bijzonder eiwit-rijk maaltje, te gaan. Hoeveel meikevers uiteindelijk de snavels van de merels hebben weten te ontlopen, kan ik helaas niet zeggen... Wikipedia meldt het volgende over de ontwikkeling van een meikever: het vrouwtje zet ongeveer 20 eitjes af op een diepte van enkele centimeters in de bodem. Hiertoe gebruikt ze haar achterlijfspunt , waarbij de eitjes in kleine groepjes worden afgezet. Na 4-6 weken komen de eitjes uit: de larven kennen drie groeistadia die steeds worden afgewisseld door een vervelling. In het derde jaar bereikt de larve, die nu engerling wordt genoemd, zijn laatste stadium en heeft een lengte van 40 tot 46 mm. Als de temperatuur zakt bij het naderen van de winter, kruipt de larve dieper de grond in om te overwinteren. Als de larve volledig is ontwikkeld, wordt een popkamer gemaakt op een diepte van 30-40 cm waarin de larve verpopt. Dit gebeurt aan het eind van de zomer. In de herfst komt de pop uit. De jonge kevers blijven echter in hun popkamer, ook wel poppenwieg genoemd, tot in de lente van het volgende jaar. Pas dan kruipen de volwassen kevers uit de popkamer en komen tevoorschijn uit de grond. Zodra de volwassen kevers zich enige tijd hebben volgegeten (ze leven slechts enkele weken), begint de cyclus opnieuw.
Na een paar dagen harde wind (6 Bft) vinden we vanmorgen een rups in de tuin. Het is een spannerrups van hooguit 2 cm lang. Het zou kunnen zijn dat de rups met de harde wind vanuit de eiken in de straat onze tuin in is gewaaid. Steeds meer planten in de tuin gaan bloeien, dus ook onze speciale 'vlinderbloemen'. Hier heb ik op gewacht en het kan mij dan ook niet vlot genoeg gaan! De enige vlinders die we tot nu toe (vliegend) in de tuin hebben gehad: witjes, citroenvlinders, dagpauwoog en kleine vos. Nu het steeds warmer wordt én er bloemen beginnen te komen, verwacht ik ook steeds meer vlinders (nectar drinkend) in onze tuin.
|
Natuur in eigen tuinIn deze blog laat ik zien welke dieren (zoals insecten, vogels en zoogdieren) in onze eigen tuin voorkomen (vlinders die we in onze tuin hebben gezien). Ook geef ik aan hoe wij de dieren op eenvoudige wijze een handje helpen. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je tuin te vergroenen? Verder tips voor een: * vogelvriendelijke tuin * vlindervriendelijke tuin * libelvriendelijke tuin Planten in onze tuin (apr 2021)Laatste berichtenArchief
March 2020
Label
All
|