De voorspellingen zijn: regen, regen en regen. Toch is de ochtend hier prachtig: veel zon en boven de 20 graden! Aan het begin van de middag raakt het bewolkt, maar de temperatuur blijft goed. Even boodschappen doen en ja.... ook weer even naar de poppen van de sint-jansvlinder. Nog steeds geen vlinders te zien, maar wel weer veel icarusblauwtje. Maar het zal nu echt niet meer lang duren... Op een tak gaat een spanner zitten die ik niet meteen op naam kan brengen. Hij is onrustig, maar het lukt me toch om één foto te maken. Thuis gekomen kijk ik in mijn nachtvlinderboek: volgens mij is het de schimmelspanner.
0 Comments
Om 9 uur is het al prachtig weer: zonnig en weinig wind. Even een kijkje weer nemen bij de poppen van de sint-jansvlinder. Het is er helaas nog steeds rustig (geen vlinders uit de poppen gekropen), maar het kan nu niet lang meer duren! Naast de vele icarusblauwtjes (mannetjes), liggen er ook enkele nachtvlinders op blaadjes te rusten. De brummelspanner is een nieuwe soort voor mij. De gerande spanner en de kleine herculesspanner zijn me helaas te snel af. Bij thuiskomst vind ik een mooie dwergspanner op het keukenraam.
Hoewel het tamelijk bewolkt is, is het warm en staat er weinig wind. Even kijken of de sint-jansvlinder al uit de pop is. Jammer genoeg is dat niet het geval, maar er zijn wel veel andere vlinders, o.a. icarusblauwtjes en bruine daguilen. Als even later het zonnetje tevoorschijn komt, is het gewoon heet. Tussen een paar stengels zie ik een meikever hangen. Er is geen leven te bespeuren, maar misschien slaapt hij. Vorig jaar heb ik voor het eerst de argusvlinder gespot: een prachtig getekend zandoogje. Vandaag ga ik op dezelfde plek kijken of ze er alweer zijn. Deze locatie bevindt zich in Friesland, omdat er in Drenthe helaas geen argusvlinders (meer) zijn. De zon is inmiddels weg en ik betwijfel of ik ze ga vinden. Dan vliegt er iets 'oranje' langs: het is er eentje! Wanneer hij op het droge gras gaat liggen opwarmen, kan ik hem fotograferen. Verder zijn er vooral heel veel rupsen en juffertjes. Aansluitend ga ik in de Wieden-Weerribben kijken of ik de zeer zeldzame sierlijke witsnuitlibel weer kan spotten. Twee jaar geleden heb ik deze bijzondere libel, die graag op waterleliebladeren zit, voor het eerst kunnen fotograferen. Aangekomen op de locatie, zie ik zeker 5 mannetjes. Het stikt er van de juffers en andere (zeldzame) libellen en natuurlijk komen die ook op de foto. De koekoek laat zich de hele middag horen. Uiteindelijk klinkt het geluid vrij dichtbij en probeer ik hem te spotten. Gelukkig vliegt hij op dat moment naar een boomtop, vanwaar hij prachtig te zien is. Daarna horen we nummer 2 aan komen vliegen. Het is kennelijk een stelletje, want samen vliegen ze verder. Helaas zijn het geen spectaculaire foto's geworden, maar het was erg leuk om mee te maken.
|
NatuurblogAls je goed kijkt, kun je iedere dag iets moois zien
Intens genieten van mooie natuurmomenten. Dat is wat ik doe als ik in de natuur ben én ik probeer die momenten vast te leggen. Je kunt via dit natuurblog meegenieten. Waarom ik geen locaties doorgeef Laatste berichtenArchief
May 2020
Label
All
|