Onder de rupsenhuid vindt een metamorfose plaats: langzaam verandert de rups in een pop. De pop ziet er al uit als een vlinder, maar is nog niet klaar. Hieronder zie je hoe het rupsenhuidje vervolgens wordt "afgestroopt" en de pop tevoorschijn komt. Vervolgens verandert de zachte poppenhuid in een harde huid, waarna binnen in de pop langzaam een prachtige, complete vlinder zal ontstaan.
Van de in totaal 88 afgezette eitjes, verdeeld over 2 nesten, zijn 58 rupsen verpopt. Dit is 66%, aanzienlijk meer dan bij het nest van vorig jaar (slechts 2 poppen, waarvan er maar 1 vlinder is geworden). Wat we nu in ieder geval wél weten, is dat het niet aan de planten of de ruimte waarin ze opgroeien (het hout of het gaas) ligt! Vorig jaar hadden we dus echt heel veel pech met een 'zwak nest'. Uiteraard zullen we nog moeten afwachten hoeveel vlinders er volgend voorjaar uit de poppen zullen komen, maar ik ben al héél blij met deze voorlopige resultaten!
Hier volgt tzt nog een foto met alle poppen!! |
Rupsen van groot koolwitje worden vaak geparasiteerd door sluipwespen (omdat 'mijn' rupsen in een kast met vliegengaas opgroeien, is die kans een stuk kleiner, maar kennelijk niet nul). Dit is in onderstaande foto goed te zien: een rups met daarin larven van een sluipwesp. Vermoedelijk heeft een sluipwesp 1 van de 88 eitjes/rupsen geïnfecteerd. Hierbij legt de sluipwesp eitjes in het rupseneitje óf in de rups. De eitjes van de sluipwesp ontwikkelen zich binnen in de rups. Op de foto komen de larven van de sluipwesp net naar buiten. De larven zullen zich vervolgens inspinnen in een cocon, waarbij de rups de cocon zal verdedigen. De rups sterft uiteindelijk, zonder een pop of vlinder te worden.... Bekijk 'prachtige' videobeelden hiervan.