Natuurbeleving Nathalie Nauta
  • Start
  • Nathalie
  • Natuurfotografie
  • Natuurblog
  • Natuur-in-eigen-tuin

Volwassen rups klein koolwitje

28/7/2016

3 Comments

 
Vandaag is een dag met heel veel regen. De tuin staat regelmatig (even) blank. Toch schijnt af en toe ook de zon. Dan zitten er meteen vlinders op de vlinderstruiken. Op één van die momenten bekijk ik onze koolplanten. De afgelopen tijd hebben er regelmatig kleine koolwitjes eitjes op gelegd. En laatst heb ik een groen rupsje gezien, waarvan ik vermoed dat het een jong klein koolwitje was. Regelmatig knip ik even de dode bladeren weg. Vandaag ook. Dan valt mijn oog op een groene vlek op de pot waar de plant in staat: het is een prachtige volwassen rups van het klein koolwitje! Voorzichtig laat ik hem op een takje lopen en maak een foto. 
Klein koolwitje
Rups klein koolwitje
Het kan denk ik niet lang meer duren of deze rups zal gaan verpoppen. Aangezien ik dat graag wil vastleggen, in elk geval een foto van de pop zou willen maken, plaats ik hem / haar bij de rupsen van het groot koolwitje. Na een korte kennismaking met één van de groot koolwitjes, wandelt hij / zij naar het dak en blijft daar rustig zitten. Ik ben heel benieuwd hoe we hem / haar morgen aantreffen! 
Foto
Rups klein koolwitje (l) en groot koolwitje (r)

​Update 29 juli: 

De rups van het klein koolwitje blijkt geparasiteerd en heeft eind van de middag allemaal cocons (van een sluipwesp?) op zijn lijfje. Deze rups gaat het niet overleven.... zo ontzettend verdrietig! Gelukkig vandaag nóg enkele rupsen gevonden op de koolplanten in de tuin. Hopelijk zijn die niet geparasiteerd!
3 Comments

Een zwarte dag

25/7/2016

3 Comments

 
Gister was mijn verjaardag. Op zich niks bijzonders, ik vier het al jaren niet meer, maar het voelt toch altijd een beetje feestelijk. Toch was er totaal niks feestelijks aan deze dag, hoewel we bijvoorbeeld heerlijke aardbeiengebakjes hadden. Het werd zelfs een zwar(t)e dag voor mij .... Trouwe lezers van mijn blog weten dat er eitjes van het groot koolwitje op onze koolplanten zijn afgezet en dat ik deze volg in een zelf gemaakte 'kweekkast' (zodat ik jullie t.z.t. een verslag kan laten zien met foto's). Er waren inmiddels van de 49 rupsjes nog maar 23 rupsen over. Dat was al erg, maar gistermorgen zagen we bij deze 23 rupsen ook geen enkel teken van leven meer. Ik was er kapot van! Waar kon dat nu aan liggen?!? We besloten ze niet meteen weg te doen, maar af te wachten. En dat is heel moeilijk als je geen enkele beweging ziet! Maar langzamerhand kwam er wat beweging in één rups. Deze hebben we apart gezet op een vers koolblad en die begon zowaar weer te eten. En hoe! Je zag hem met het uur groeien. Fijn natuurlijk, maar wat was er aan de hand met de overige 22 rupsen?!? Het leek of ze wilden vervellen, maar dat dat niet lukte. Je gaat je afvragen wat je verkeerd hebt gedaan..... ik was er kapot van! 

Tja, wat doe je dan? Van de vele vlinders in de tuin kon ik niet eens genieten (hoe erg is dat??). Dagpauwogen, atalanta's, citroenvlinders, klein en groot koolwitje, klein geaderd witje, boomblauwtjes, gehakkelde aurelia, distelvlinder, landkaartje, gamma-uiltjes en de kolibrievlinder. Alles werd 'uit de natuur gehaald' om er een feestelijke dag van te maken. Maar ik kon er niet van genieten. Dus gingen we de natuur in. Dat helpt mij vaak. Naar één van onze favoriete vlinderplekjes. We schrikken: alle vegetatie is weggemaaid! Toevallig hadden we enkele dagen daarvoor de maaiers even kort gesproken en die vertelden ons dat er een flink deel zou blijven staan (ca. 1,5 ha). Niets van waar dus! Slechts een héél klein groepje akkerdistels, een klein randje rolklaver en het deel dat te nat was om er te gaan maaien was intact. Weg alle nectarplanten! Weg alle waardplanten! En nog veel erger: weg alle vlinders, rupsen en poppen!!! We telden precies 2 sint-jansvlinders, 3 dikkopjes en ca 20 zandoogjes (bruine en koevinkjes). Terwijl er enkele dagen geleden nog honderden vlinders hadden gevlogen en vele rupsen, poppen, spinnen, sprinkhanen etc hadden gezeten. Allemaal weggemaaid. Dood gemaaid!!

Kun je je voorstellen hoe ik me toen voelde? Ik was zó boos op deze 'natuurbeheerder', zó boos! Ik weet best dat je graslanden regelmatig moet maaien om te voorkomen dat het terrein dichtgroeit en om specifieke flora te behouden dan wel te verkrijgen, maar om zó rigoreus te gaan maaien, waar is dat in hemelsnaam goed voor? Hebben ze nog nooit gehoord van gefaseerd maaien?!? Terwijl dit uitstapje in de natuur er juist voor had moeten zorgen dat ik me weer iets beter zou gaan voelen, voelde ik me nóg beroerder, nóg verdrietiger ... De lol was er voor mij inmiddels helemaal af. 

Bij thuiskomst was er één klein lichtpuntje: die ene prachtige rups leefde nog steeds! Maar hoe zou het de overige 22 rupsen vergaan? Met hoofdpijn en een steen in mijn maag ging ik slapen. Na een woelige nacht sta ik s'morgens vroeg naast 'mijn rupsen': het lijkt of er in 4 andere rupsen ook nog 'wat leven zit' en we zetten ze bij die ene rups. Uiteraard weer met verse koolbladeren. Ze beginnen er langzaam maar zeker alle 5 van te eten. Wat is dit geweldig! Een mail naar De Vlinderstichting over het hoe en waarom van het doodgaan van zoveel rupsen ineens, levert weinig op ("vaak moeilijk om een oorzaak te vinden", behandeld hout kan probleem zijn (hebben wij niet), bespoten kool kan een probleem zijn (hebben wij niet), vervellingsproces kan vaak lang duren (wat is lang??)). 

Inmiddels zijn de rupsen 10 dagen oud. De 5 rupsen eten nog steeds goed. Van de overige 18 rupsen, die dus al 2 dagen niet eten, niet poepen en nauwelijks bewegen, hebben we er 7 weg moeten doen: ze reageerden nergens meer op en zagen er vreemd uit (slijmerig of juist droog). De andere 11 zijn meer dood dan levend, maar ze reageren wel iets, dus we wachten het nog even af...

Ik hoop met heel mijn hart dat deze 5 kanjers over enkele weken hun vrijheid tegemoet kunnen zien als prachtige vlinders en dat de overige 11 rupsen gaan vechten voor hun leven, zodat ook zij straks weg kunnen vliegen.
Foto
Groot koolwitje in de tuin op mijn verjaardag :-)
3 Comments

Rupsjes in de tuin

23/7/2016

4 Comments

 
Veel bewolking, maar later toch ook zon. Zeker 25 graden, geen wind en broeierig. Veel vlinders in de tuin: genieten! In de vlinderstruik ontdek ik een aantal mini-rupsjes. Ik vermoed dat het gaat om de v-dwergspanner, maar zeker ben ik niet....
Foto
Foto
Foto
​Ook in één van de koolplanten in onze tuin ontdek ik een rupsje. Hij is groen en ik zou denken dat het om een klein koolwitje gaat, maar ook hiervan ben ik niet zeker. Er hebben de afgelopen tijd vrij veel kleine koolwitjes rond de koolplanten gevlogen én eitjes afgezet, dus het zou wel heel goed mogelijk kunnen zijn.
Foto
Rups klein koolwitje?
En op de damastbloem is het rupsje van het klein koolwitje uit zijn eitje gekropen. Wat is die nog klein! Hij is bezig om de eischaal op te eten.
Klein koolwitje
Pas uit eitje gekropen rupsje van klein koolwitje
4 Comments
<<Previous

    Natuur in eigen tuin


    ​In deze blog laat ik zien welke dieren (zoals insecten, vogels en zoogdieren) in onze eigen tuin voorkomen (vlinders die we in onze tuin hebben gezien). Ook geef ik aan hoe wij de dieren op eenvoudige wijze een handje helpen.

    ​Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je tuin te vergroenen? 
    ​
    ​Verder tips voor een:
    * vogelvriendelijke tuin
    * vlindervriendelijke tuin
    * libelvriendelijke tuin

    Planten in onze tuin (apr 2021)


    Laatste berichten

    • ​Rups agaatvlinder

    Archief

    March 2020
    October 2019
    September 2019
    May 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    June 2014
    August 2013
    July 2013
    August 2012
    July 2012


    Label

    All
    Bijen En Hommels
    Dagactieve Nachtvlinders
    Dagvlinders
    Eekhoorn
    Filmpjes
    Juffers
    Konijn
    Kraanvogels
    Libellen
    Lieveheersbeestjes
    Maan
    Meikever
    Microvlinders
    Moestuin
    Muizen
    Nachtvlinderen
    Nachtvlinders
    Natuurlijke Tuin
    Nestkast
    Poppen
    Roofvogels
    Rupsen
    Sprinkhanen
    Stadsreus
    Vijver
    Vlindereitjes
    Vlinderkweek
    Vogels
    Waardplanten
    Wezel

Algemeen


​Start
​Nathalie
​Copyright ©
Uw privacy

Natuurfotografie


​Vlinders
Libellen
Vogels
Reptielen & Amfibieën
​
​Zoogdieren
​Flora
Paddenstoelen
​
In gevangenschap
​Landschappen

Blogs


Natuurblog
Natuur-in-eigen-tuin
Een vlindervriendelijke tuin

Foto
© 2010-2023 ​Natuurbeleving Nathalie Nauta
  • Start
  • Nathalie
  • Natuurfotografie
  • Natuurblog
  • Natuur-in-eigen-tuin