Klimaatbestendig: zo veel mogelijk tegels eruit!
Aanleg vijver voor libellen en vogels
Zo duurzaam mogelijk
Hoewel wij nog niet volledig duurzaam leven (uiteraard scheiden wij ons afval en zijn wij ons meer bewust geworden van duurzame keuzemogelijkheden), hebben wij er bij de aanleg van onze tuin wel zo veel mogelijk rekening mee proberen te houden. Zo hebben wij bijvoorbeeld de schutting, die er al stond, laten staan. We hadden natuurlijk beter een groene afscheiding (planten) kunnen plaatsen, maar wij hebben zelf katten die de tuin niet uit mogen en willen ook andermans katten en honden liever niet in onze tuin hebben. Vandaar deze (minder duurzame) oplossing: de oude schutting laten staan en veel groen ervoor plaatsen :-)
Ook hebben wij geen nieuwe/andere tegels of klinkers neergelegd. Een aantal tegels hebben we hergebruikt voor een klein terras (1,5 x 2m) bij de vijver (zie foto hierboven). Hier zitten we straks midden tussen de bloemen en kunnen we genieten van het vijverleven en alle rondfladderende vlinders. Een deel van de klinkers uit de oprit hebben we hergebruikt als ondergrond van onze kweekkas (2 x 2m). De kweekkas is onze oude muurkweekkas (van mei 2017) die we meeverhuisd hebben en uitgebouwd hebben tot een vrijstaande kas . Hier hopen we vanaf volgend jaar o.a. trostomaatjes, paprika's en komkommers in te kweken. De rest van de klinkers is gebruikt als opsluiting van het pad langs ons huis.
Omdat wij hier geen regenpijp tot onze beschikking hebben, kunnen wij helaas geen regenton(nen) plaatsen (ik wilde dat wel heel graag). Dit hebben we kunnen oplossen door bij een grote schuur zonder dakgoot (van de achterburen) 2 grote speciekuipen van elk 65L te plaatsen: zo vangen we i.i.g. ruim 125L regenwater op. Regenwater is uiteindelijk beter voor (moestuin)planten dan kraanwater én wij verspillen zo minder kraanwater.
Ik vond het altijd 'leuk' om de tuin te verlichten en/of bepaalde dingen uit te lichten. Dat dient natuurlijk alleen ons, de mens, een doel. Inmiddels weet ik dat veel dieren daar hinder van kunnen ondervinden. Daarom hebben we in onze nieuwe tuin gekozen voor een terraslamp en een voordeurlamp die bediend worden via de lichtschakelaar; deze kunnen dus (indien nodig) handmatig aangezet worden (ze staan dus niet de hele nacht te branden). Het pad langs ons huis hebben we verlicht middels solarlampen-met-bewegingssensor (veiligheid!). En, in al onze buitenlampen zit LED verlichting, de meest duurzame verlichtingsoptie.
Kruidentuin
Planten uit onze vorige tuin
Meer gras
Het puin (vooral veel stenen) hebben we op een hoop gegooid in een hoek van de tuin. Daar bovenop hebben we een boomstronk (die we vonden toen we de vijver aan het uitgraven waren) geplaatst en er tegenaan hebben we tweedehands dakpannen (ze waren woningen bij ons in de buurt aan het renoveren) geplaatst. Wellicht vinden insecten of andere dieren daar een plekje? Uiteraard hebben we ook nestgelegenheid voor bijen in onze tuin gecreëerd: er ligt achter de kas een bult zand (in de zon) en er hangen zogenaamde 'insectenhotels'. En ook de vogels worden niet vergeten!