Natuurbeleving Nathalie Nauta
  • Start
  • Nathalie
  • Natuurfotografie
  • Natuurblog
  • Natuur-in-eigen-tuin

Mijn 12 mooiste momenten van 2015

31/12/2015

2 Reacties

 
Het jaar is voorbij en dat is voor mij altijd even een moment om terug te kijken en 'mijn mooiste momenten' te kiezen. Iedere maand kies ik een foto die mij is bijgebleven. Dat kan zijn vanwege het feit dat ik een bijzonder moment of gebeurtenis heb kunnen vastleggen, het een (uiterst) zeldzame soort betreft, ik een bepaalde soort graag wou zien of omdat ik een foto heel mooi vind. Aangezien ik vele honderden foto's heb gemaakt, is slechts één foto per maand kiezen eigenlijk onmogelijk. Maar.... hier zijn mijn 12 mooiste momenten!

Januari 2015

Eekhoorn
Ekie
Januari stond in het teken van onze tuinvogels: bijna iedere dag heb ik foto's gemaakt van de vogels in de tuin. Een foto van de kuifmees (een prachtige vogel die we nagenoeg vrijwel de hele winter in de tuin hebben gezien) en de keep (voor het eerst in de tuin én ik zie hem maar zelden) stonden hoog genoteerd, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor 'onze' Ekie. Wat een (foto)plezier en genietmomenten heeft hij/zij ons bezorgd! Helaas hebben we hem/haar na 5-2-2015 nooit meer gezien....

Februari 2015

Sperwer
Sperwer ♂
Ook in februari heb ik veel tuinvogels gefotografeerd. Ook hier stond de kuifmees hoog genoteerd. De eerste voorjaarsbloeiers (toverhazelaar, sneeuwklokjes en krokussen) waren er, maar de prachtige sperwer mocht niet ontbreken in mijn jaaroverzicht. Dit mannetje heeft heel vaak een bezoekje aan onze tuin gebracht: meestal zonder succes (was het een eerste winter?), maar we hebben ook gezien hoe hij een muis ving, een mees plukte en een braakbal naar buiten werkte. Geweldig om deze roofvogel van zó dichtbij te kunnen zien en fotograferen!

Maart 2015

Grutto
Grutto
Ook in maart heb ik veel tuinvogels gefotografeerd, maar we zijn ook naar Arkemheen geweest. Een schitterend vogelgebied waar we zeker éénmaal per jaar naar toe willen. Grutto, tureluur en kemphaan, maar ook eenden en heel veel ganzen kun je daar zien. Tja, met de grutto als onze nationale vogel, kan ik niet anders dan deze foto uitkiezen als maandfoto. Eigenlijk de enige andere kandidaat was een foto van baltsende futen. Ik heb wel vaker baltsende futen gezien, maar nog nooit had ik ze kunnen vastleggen terwijl ze met de borst tegen elkaar, met waterplanten in hun snavel, uit het water omhoog komen.

April 2015

Futen
Futen
April vond ik een 'lastige' maand: ik ben veel op pad geweest, heb veel gezien, waaronder veel nieuwe soorten, (zoals de (zeldzame) gevlamde vlinder, de bonte vliegenvanger en de grote gele kwikstaart). Kiezen was dus erg lastig! Ook vond ik het bijzonder om foto's te kunnen maken van parende padden tussen de eisnoeren en van een witkoppige staartmees, maar het meest bijzondere was toch wel het volgen van een paartje broedende futen. We hebben achtereenvolgens het broeden op het nest, het uitkomen van de eieren en het opgroeien van de kleine fuutjes gezien. Deze foto symboliseert dat voor mij...

Mei 2015

Bosbeekjuffer
Bosbeekjuffer ♂
Mei was voor mij de maand van de libellen en juffers, hoewel we ook veel andere mooie dingen hebben gezien, zoals jongen van de grote gele kwikstaart, prachtige oranjetipjes en aardbeivlinders, en een zwarte specht. Bovendien was ons bezoek aan Zuid-Limburg, zoals altijd, weer geweldig! Ondanks dat ik deze maand veel foto's heb kunnen maken van uitsluipende libellen, zeldzame soorten als de beekrombout en de speerwaterjuffer, kies ik voor een foto van de eveneens zeldzame bosbeekjuffer, een soort die ik in mei 2015 voor het eerst heb gezien.

Juni 2015

Zilveren groenuil
Zilveren groenuil tijdens het nachtvlinderen
Juni is een maand waarin we veel op pad zijn geweest, dus veel foto's, en één foto uitkiezen wordt dus steeds ingewikkelder. De foto's van de rode wouw, de grote bonte specht die zijn jong voert in het nest, de eiafzettende kolibrievlinder, ze zijn het nét niet geworden. Ik heb gekozen voor een foto die gemaakt is tijdens het nachtvlinderen. Nachtvlinders zijn nog steeds minder populair dan dagvlinders. Onterecht vind ik. Nachtvlinders saaie, bruine motten??? 

Juli 2015

Donker pimpernelblauwtje
Paring donker pimpernelblauwtje
De bijzondere foto's van een reegeit met haar tweeling en die van de schattige boomkikkertjes ten spijt, kan ik in juli natuurlijk niet anders dan voor een foto van een vlinder kiezen. Ik ben ontzettend blij met de foto's die ik heb kunnen maken van zeldzame vlinders als het klaverblauwtje, spiegeldikkopje, pimpernelblauwtje en kaasjeskruiddikkopje, maar de foto van de (zeer zeldzame) donkere pimpernelblauwtjes die aan het paren zijn op de grote pimpernel (hun waardplant) vind ik mijn mooiste moment van juli.

Augustus 2015

Glasvleugelpijlstaart
Glasvleugelpijlstaart
Tengere grasjuffer
Tengere grasjuffer ♀
Ook in augustus kan ik bijna niet kiezen: er zijn te veel mooie momenten. Ik noem de kolibrievlinder die meerdere keren in de tuin te zien was, de kommavlinder, de sleedoornpage en de prachtige bandheidelibel. Omdat ik in december geen mooiste moment had, kies ik uit augustus twee foto's. Allereerst de glasvleugelpijlstaart, die we in onze tuin bij de vlinderstruik zagen. En als tweede het vrouwtje van de tengere grasjuffer, en wel het verse, oranje exemplaar. Zij mag hier écht niet ontbreken: al jaren zie ik deze oranje dame bij vele natuurfotografen voorbij komen, maar ik had haar zelf helaas nooit kunnen spotten. Wel het mannetje, maar nooit het oranje vrouwtje. Tot dit jaar. Wat was ik blij! Wat een schitterende juffer! 

September 2015

Superbloedmaan
Superbloedmaan
En alwéér een 'lastige' maand: in september kan ik echt niet kiezen. Deze keer zijn er in plaats van te veel keuzes, te weinig mooie momenten. Althans, er zijn geen foto's die er voor mij uitspringen. Er zijn wel enkele foto's met mist en dauwdruppels die ik mooi vind, maar die vind ik niet in 'mijn mooiste 12' thuishoren. En daarom heb ik gekozen voor een vrij zeldzaam natuurverschijnsel: de superbloedmaan die op 28 september in alle vroegte te zien was.

Oktober 2015

Zwarte mees
Zwarte mees
Eindelijk een makkelijke keuze: in oktober wordt het sowieso een foto van een tuinvogel. Hoewel ik de foto's van de rups van de meriansborstel ook erg mooi vind, worden die het niet. De kuifmees, boomklever, grote bonte specht, roodborst, en nog veel meer, ze komen allemaal in onze tuin en ik zet ze vaak op de foto. Toch kies ik voor een nieuwkomer in onze tuin: de zwarte mees.  

November 2015

Herfstbos
Herfst in het bos
November en december waren magere fotomaanden. Op wat tuinvogels en wat herfstplaatjes na, had ik weinig inspiratie. Dit leidde wel tot een nieuwe uitdaging: in plaats van registrerend fotograferen wil ik het komende jaar proberen om wat meer sfeer en gevoel in een foto te leggen. Deze foto van de herfst(sfeer en -kleuren) in het bos was één van mijn eerste pogingen. 

Een gelukkig, gezond en sfeervol 2016!

2 Reacties

Feest: 5 jaar bloggen!

19/12/2015

1 Reactie

 
Vandaag vier ik mijn eerste lustrum als blogger. Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat ik hiermee ben begonnen (allereerste blog). Vreemd genoeg voelt dat niet zo: ik doe het nog steeds met heel veel plezier. Eigenlijk is het mijn persoonlijke natuurdagboek die ik met de kijker deel. Wat is begonnen als het willen vastleggen (én delen) van wat ik tijdens mijn wandelingen zag (eventueel aangevuld met interessante informatie), is langzaam veranderd in het gerichter fotograferen van voor mij bijzondere natuurmomenten of mooie dingen, in het bijzonder van vlinders, libellen en vogels. 
Foto
Registratie van een adder tijdens een wandeling (20-8-2011)
Een wandeling in de natuur betekent voor mij veel meer dan 'wat rondlopen door een bos of over de hei': het geeft mij de kans om volledig mijn hoofd leeg te maken, te genieten van het moment én me te verwonderen over de schoonheid van de natuur. De 'drang' om dat ook te willen vastleggen is gebleven, maar tegenwoordig maak ik een bewustere keuze in wat ik vastleg. En vooral hóe ik iets vastleg. Ik besteed meer tijd aan een onderwerp (dus foto), kijk meer naar het complete beeld (incl. achtergrond en eventuele storende elementen): de focus is dus meer komen te liggen op de fotografie dan op het wandelen. Hierin ligt misschien wel een risico: het genieten van de natuur moet voorop blijven staan! 
Foto
Duidelijke foto van parende icarusblauwtjes (5-8-2013)
Het wandelen in de natuur was voor mij altijd een grote 'geniet-factor'; tegenwoordig geniet ik vooral van het zijn in de natuur: juist het even stilstaan (of zitten) bij een mooie vlinder, die nectar komt halen bij een bloem, is voor mij een speciaal geniet-moment. Mijn uitdaging voor het nieuwe (blog)jaar zal liggen in het sfeervoller vastleggen van deze momenten. Hoewel ik het als bioloog belangrijk vind dat een bepaalde vlindersoort duidelijk en herkenbaar in beeld komt, is het dat voor mij als fotograaf niet altijd: de sfeer die een foto uitstraalt en het gevoel dat een foto mede daardoor bij de kijker oproept, is minstens zo belangrijk. ​
Foto
Juffers tijdens een nevelige, koude ochtend (29-9-2015)
In het nieuwe jaar dus volop nieuwe mogelijkheden wat betreft mijn fotografie. Ik heb er zin in! En zolang ik het leuk vind, blijf ik dat ook met u delen, via mijn blog. Op naar een volgend lustrum?

Fijne feestdagen en een sfeervol 2016
​met mooie, bijzondere natuurmomenten!

1 Reactie

    Natuurblog

    Als je goed kijkt, kun je iedere dag iets moois zien

    Intens genieten van mooie natuurmomenten. Dat is wat ik doe als ik in de natuur ben én ik probeer die momenten vast te leggen. Je kunt via dit natuurblog meegenieten.

    Waarom ik geen locaties doorgeef​

    Laatste berichten

    • Libellen tijdens coronacrisis
    • Vogels schieten met zacht licht
    • Reeën stormen op ons af
    • Veel te lang geleden!
    • De eerste oranjetipjes!
    • Mijn mooiste momenten van 2018
    • Vlindertjes kieken
    • Weer op zoek naar (heide)libellen
    • Zacht licht en dauwdruppeltjes​

    Archief

    Mei 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Juli 2019
    April 2019
    December 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Januari 2018
    December 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    Augustus 2012
    Juli 2012
    Juni 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011
    Juni 2011
    Mei 2011
    April 2011
    Maart 2011
    Februari 2011
    Januari 2011
    December 2010


    Label

    Alles
    Dagactieve Nachtvlinders
    Dagvlinders
    Dieren Overig
    Dierentuin
    Druppels
    Eekhoorn
    Filmpjes
    Flora
    Fotohut
    Gallen
    Informatief
    Juffers
    Landschappen
    Libellen
    Lustrum
    Microvlinders
    Nachtvlinders
    Paddenstoelen
    Poppen
    Rupsen
    Sfeer Project
    Sneeuw En IJs
    Superbloedmaan
    Vlindereitjes
    Vlindertuin
    Vogels

Algemeen


​Start
​Nathalie
​Copyright ©
Uw privacy

Natuurfotografie


Recent
​Vlinders
Libellen
Vogels
Reptielen & Amfibieën
​
​Zoogdieren
​Flora
Paddenstoelen
​
In gevangenschap
​Landschappen

Blogs


Natuurblog
Natuur-in-eigen-tuin
Een vlindervriendelijke tuin

Foto
© 2010-2022 ​Natuurbeleving Nathalie Nauta
  • Start
  • Nathalie
  • Natuurfotografie
  • Natuurblog
  • Natuur-in-eigen-tuin