Een prachtige lentedag: volop zon en 15 graden. Even kijken of de grote gele kwikstaart alweer terug is. We zijn er nog maar net of we zien hem al. Helaas is ie meteen weer weg, dus ik heb (nog) geen foto kunnen maken. Zijn witte neef wou wel even poseren... Plots zie ik een klein vogeltje bij het water zitten: zo leuk, een winterkoninkje gaat zitten badderen! Wat me trouwens opvalt, is dat er alweer zoveel vogels aan het zingen zijn: heerlijk om te horen! Op verschillende plekken in het land zijn de padden, heikikkers en bruine kikkers al aan het paren en eieren afzetten. We gaan even kijken hoe het er hier voor staat: helaas zien we niks. Of zijn we te laat? Maar we zien ook helemaal geen eiklompen of eisnoeren! Een poosje observeren we een fuut die druk bezig is met het bouwen van een nest en gaan dan weer verder. Onderweg komen we nog enkele andere (water)vogels tegen... Terwijl we bij het water staan te kijken, vliegt in de lucht een buizerd. Ik probeer hem te fotograferen. Pas als ik op het schermpje inzoom, zie ik dat hij een tak in zijn poot vasthoudt. Ook druk bezig met zijn nest dus.
0 Comments
'Jij ziet altijd zo veel vlinders!'. Het is een reactie die ik regelmatig krijg. Veel mensen denken dat als je op een mooie dag in de lente of zomer een willekeurige wandeling door de natuur maakt, je altijd veel vlinders ziet. Dat kán natuurlijk wel: veelal zul je dan wandelen in één van de vlinderrijke gebieden die Nederland rijk is. Of je bent op een plek met goede nectarplanten (daarover later meer). Of in een aangelegde vlindertuin, waar heel veel verschillende nectarplanten staan. Of je hebt gewoon heel veel geluk. Maar vaker is het niet zo. Toch kun je enigszins beïnvloeden wat je te zien krijgt: door je, om te beginnen, goed voor te bereiden. Op vlindernet.nl vind je vrijwel alle informatie die je nodig hebt. Een goede voorbereidingVliegperiode, habitat en gedrag Allereerst is het belangrijk te weten welke vlinders er op een bepaald moment vliegen (vliegperiode). Het heeft natuurlijk weinig zin om midden in de zomer oranjetipjes te willen zien: die vliegen alleen in april en mei. Ook is het handig om te weten in wat voor soort gebied een vlinder leeft (habitat). Een typische graslandvlinder als de kleine vuurvlinder bijvoorbeeld zul je niet gauw ontdekken in een dicht bos. Het gedrag van een bepaalde vlindersoort kan ook helpen om haar te vinden. Een bont zandoogje besteedt weinig tijd aan nectar drinken en zit dus niet vaak op een nectarplant. De kans dat je deze op een bloemrijke plek zult zien, is dus vrij klein. De koninginnenpage is een sterk mobiele vlinder en legt vaak grote afstanden af. Andere vlinders zijn weinig mobiel en gebruiken slechts een klein gebiedje als leefgebied. Voorbeelden zijn het heideblauwtje en de aardbeivlinder. Deze zul je dus vinden in een gebied waar én de waardplant én de favoriete nectarplant aanwezig is. Je kunt zelf ook veel te weten komen over het gedrag van een bepaalde vlinder door haar gewoon eens rustig te observeren.
Denk maar eens aan de bloeiende vlinderstruik, verbena (ijzerhard) en lavendel: hier vind je in de zomer vele vlinders op. Het gaat vooral om de zogenoemde 'tuinvlinders': atalanta, dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, distelvlinder, citroenvlinder en de koolwitjes. Het zijn vlinders die veel nectar gebruiken en dus veel bloemen bezoeken. En nu op pad!Waar ga je heen? De voorbereiding is achter de rug. Je kent de belangrijkste zaken over de vlinders die jij graag wilt zien (en fotograferen): habitat, gedrag, waardplanten en favoriete nectarplanten. Nu komt het leukste gedeelte: je gaat op pad! Maar waar ga je heen? Je kunt natuurlijk gewoon 'op de bonnefooi' gaan: naar het natuurgebied, het bos of het park waar je altijd al heen ging. Dan was je voorbereiding eigenlijk niet nodig geweest ;-). Op vlindernet.nl staat globaal per vlindersoort aangegeven waar je de soort kunt vinden in Nederland. Hier kun je dus je voordeel mee doen. Ook zijn er zoals gezegd vlinderrijke gebieden, waar wellicht jouw 'doelsoort' voorkomt. Wil je 'gewoon' een grote kans maken op vlinders, bezoek dan eens een aangelegde vlindertuin: een plek waar veel nectarplanten staan voor vlinders (en andere insecten). Of misschien heb je zelf een tuin met veel bloemen (kijk hier naar geschikte vlinderplanten) of ken je iemand met een prachtige bloementuin.
Vlinders fotograferen - 5 tips Nu heb je (eindelijk) je vlinders gevonden en nu wil je ze natuurlijk ook fotograferen. Dat dat soms erg lastig kan zijn, zal iedereen wel eens hebben ervaren: nét op het moment dat je een foto wilt maken, vliegt de vlinder weg! Of je kunt niet eens in de buurt van de vlinder komen! De reden hiervoor is dat vlinders vooral beweging waarnemen met hun facetogen. Met deze 5 tips hoop ik dat het je beter lukt om vlinders te fotograferen:
Dit is het vierde bericht uit een serie informatieve blogs.
Klik op het label Informatief in de kolom hiernaast om alle blogs uit deze serie te zien. De getoonde foto's zijn niet vandaag gemaakt. Een zonovergoten dag. Het is wel koud: voor we weg kunnen, moeten we de autoruiten krabben. Maar we worden al vrij snel verrast door drie reeën. Helaas te ver voor een foto, maar zo'n tafereeltje maakt de kou snel goed! Het wordt duidelijk voorjaar: je ziet meer vogels dan enkele weken geleden én ze laten duidelijk van zich horen. Heerlijk om even de auto uit te gaan (of het raampje open te zetten). Op een straatnaambordje zit een buizerd. Héél langzaam rij ik naar hem (of haar) toe. Ik hou er al rekening mee dat ie wegvliegt... Maar dat doet ie dus niet. Een klein gelukje.... Wat een prachtige kop! Opvallend zijn de door de lucht 'buitelende' kieviten. Schitterend om te zien, heerlijk om naar te luisteren ('kjoewiet'), maar zó lastig om vast te leggen... Helaas gaat het niet goed met deze bekende weidevogel. Het aantal broedende kieviten in ons land neemt al jaren af (5 procent per jaar!). Daarom is 2016 door Sovon en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Kievit. Ook de futen zien we weer op de ons bekende plek, maar er is (vandaag) geen balts te zien en er is ook nog geen nest (voor zover we dat konden zien). Afwachten dus nog... In het bos horen we prachtige 'liederen'. Het is nog een hele kunst om de zangers te ontdekken én om dan nog een foto te maken. Alleen van de boomkruiper en de middelste bonte specht lukt het me om een foto te maken. We besluiten weer naar huis te gaan. Vóór ons rent 'iets' over de weg (van links naar rechts): een eekhoorn! Snel rij ik er heen. Hij (of zij) zit inmiddels al in het bos naast de weg en ik moet even zoeken voor ik hem heb gevonden tussen alle takken en struiken. Eigenlijk had ik verwacht dat hij meteen een boom in zou rennen, maar dat doet hij niet. Wel gaat hij steeds dieper het bos in. Snel maak ik enkele foto's. Is het geen schatje? Hoewel het erg zonnig is, is het nog erg koud (6 graden als we terug zijn). Helaas heb ik dan ook nog steeds geen enkele vlinder gespot dit jaar.... maar geef ze eens ongelijk met deze temperaturen ;-)
|
NatuurblogAls je goed kijkt, kun je iedere dag iets moois zien
Intens genieten van mooie natuurmomenten. Dat is wat ik doe als ik in de natuur ben én ik probeer die momenten vast te leggen. Je kunt via dit natuurblog meegenieten. Waarom ik geen locaties doorgeef Laatste berichtenArchief
May 2020
Label
All
|