De kleine ijsvogelvlinder komt voor in gevarieerde vochtige gemengde bossen of loofbossen waarbij de waardplant (wilde kamperfoelie) bij voorkeur in de halfschaduw groeit. De vlinders leven vooral in de hogere delen van bomen, maar komen ´s ochtends naar beneden om zich te voeden met mest, rottend fruit, vocht of nectar van bloeiende braamstruiken. Ze vliegen in de halfschaduw op open plekken, bredere bospaden en langs bosranden.
Hier is de kleine ijsvogelvlinder redelijk talrijk. Het is een grote, prachtige verschijning. Het valt me op dat ze vandaag wat schuw en schrikkerig zijn. Normaal zijn ze vrij rustig, ook als ze vliegen.... Misschien last van de warmte??
De grote weerschijnvlinder komt vooral voor in oudere, vochtige loofbossen, wilgenbroekbossen of groepen samenhangende bosjes in beekdalen waar de waardplant (boswilg) op beschutte plaatsen in de halfschaduw groeit. Ze voeden zich vooral met honingdauw en sap van bloedende bomen. Doorgaans zie je slechts 0.25-4 vlinders per hectare. Tijdens de paring draagt het mannetje niet alleen sperma maar ook zout over, zodat de eitjes zich beter kunnen ontwikkelen. Mannetjes komen daarom regelmatig naar de grond om hun zoutvoorraad aan te vullen. Ze 'likken' dan van wegen, sap van kadavers en soms zelfs van bezwete mensen. Vrouwtjes worden veel minder vaak op de grond gezien.
We zijn momenteel op de juiste plek. Helaas zien we geen grote weerschijnvlinder. De trefkans wordt natuurlijk ook een stuk kleiner als er slechts (gemiddeld) 1-2 vlinders op een vliegplaats zitten. Omdat ik weet dat ze graag zout (mineralen) opnemen, kijk ik langs het water bij 'modderige' plekken. Omdat het zo droog is geweest de afgelopen tijd, is het niet echt modder, maar ik denk wel dat het geschikte plekken zijn om zout op te nemen. Dan zie ik er ineens 1: dat is toch wel een enorme verrassing! Hij vliegt rustig, met grote slagen laag boven de grond. Ik wil hem niet kwijt raken, dus hou hem goed in de gaten.... hij gaat aan de waterkant zitten (helemaal tussen het gras). Ik wacht rustig af wat hij gaat doen; ondertussen geniet ik: wat een (zeldzaam) prachtbeest is het toch! Hij vliegt verder en gaat in het water (!!) zitten.... nou ja, óp het water, op een blaadje, en begint te drinken :-) Het meest opvallende aan deze vlinder is de prachtige blauwe gloed die de vleugels krijgen bij de 'juiste' lichtinval....